מרכז מידע לנוטריון
צוואה בפני נוטריון
אופן עשיית צוואה בפני נוטריון מוגדר בתקנות הנוטריונים.
משרד המשפטים פרסם נוהל לעריכת צוואה בפני נוטריון. להלן.
משרד המשפטים : נוהל לעריכת צוואה נוטריונית
משרד המשפטים, המחלקה לרישוי נוטריונים, פרסמה נוהל לעריכת צוואה נוטריונית. קישור להלן.
עדכון אחרון: 21/03/2023
תקנות הנוטריונים : צוואה
23. (א) נעשתה צוואה בפני נוטריון לפי סעיף 22 לחוק הירושה, ימסור הנוטריון את הצוואה למצווה.
(א1) ביקש המצווה מנוטריון להפקיד צוואה שנעשתה בפניו כאמור בתקנת משנה (א) אצל הרשם לענייני ירושה, יפקיד הנוטריון את הצוואה בתוך שלושים ימים מיום עשייתה; ההפקדה תהיה בדרך של מסירת הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה בדרך של התייצבות הנוטריון אצל הרשם לענייני ירושה שבאזור פעולתו נעשתה הצוואה או באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, לפי העניין, על חשבון המצווה.
(ב) נוטריון ינהל פנקס צוואות וירשום בו את מועד עריכת הצוואה, שם המצווה, המספר הסידורי של האישור הנוטריוני, אזור הפעולה ושם הרשם לעניני ירושה שאצלו הופקדה הצוואה ומועד הפקדתה; לכל רישום יהא מספר סידורי שוטף לפי מועד הפקדתה של הצוואה או מועד מסירתה לידי המצווה, לפי הענין.
(ג) הופקדה צוואה שתקנה זו חלה עליה יצרף הנוטריון לעותק האישור על עריכת הצוואה שישמור בידיו את אישור הרשם לעניני ירושה על הפקדתה וימציא למצווה, לפי דרישתו, העתק מאושר ממנו.
(ד) על אף האמור בתקנה 22, נודע לנוטריון על מות המצווה, ימסור הנוטריון את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה באופן מיידי כאמור בסעיף 75 לחוק הירושה; הנוטריון ישמור בידיו העתק צילומי של הצוואה, ויצרף אליו את אישור הרשם לענייני ירושה בדבר מסירת הצוואה, וירשום את דבר הוצאת הצוואה בפנקס המנוהל לפי תקנה 26(ג).
ועדת הנוטריונים : צוואה בשפה שאינה ידועה לנוטריון
האם מותר לעו"ד ונוטריון לאמת צוואה בשפה שהוא איננו מבין כאשר החתימה תיעשה בנוכחות עובדת משרדו דוברת השפה הזרה ולאחר תרגום מלא של הצוואה על ידה?
עו"ד ונוטריון X אינו דובר שפה זרה ולא מבין את השפה בכלל. עובדת משרדו, שאיננה עורכת דין, דוברת את השפה הזרה הרלוונטית (שפת אם). מבקשים לעשות צוואה נוטריונית כאשר המצווה שדוברת אך ורק את השפה הזרה, תחתום על הצוואה בשפה העברית. החתימה תתבצע בפני עו"ד ונוטריון שאינו דובר את השפה הזרה כאמור, ובנוכחות עובדת משרדו שתתרגם למצווה את המסמך מעברית לשפה הרלוונטית.
מענה:
1. על פי תקנות הנוטריונים:
"מסמך בשפת חוץ:
7. (א) נוטריון לא יתן אישור לגבי מסמך שנערך בשפה שאינה ידועה לו אלא לאחר שצורף למסמך תרגום לשפה המובנת לנוטריון, המלווה על ידי תצהיר המתורגמן בדבר שליטתו בשפות המקור והתרגום ונאמנותו של התרגום; הנוטריון יפרש באישורו את שמו ומענו של המתרגם ויצרף את התרגום ואת התצהיר לעותק האישור שישמר בידיו.
(ב) למבקש לעשות פעולה בפני נוטריון במסמך שנערך בשפה שאינה ידועה למבקש, לא יתן הנוטריון אישור על עשיית הפעולה אלא לאחר שתורגם המסמך למבקש לשפה המובנת לו על ידי הנוטריון עצמו, או על ידי מתרגם אחר והמבקש המציא תצהיר מאת אותו מתרגם כי הוא שולט בשפות המקור והתרגום וכי התרגום הינו מדויק ובלבד שנחה דעתו של הנוטריון שאמנם המתרגם שולט בשתי השפות; דרכי התרגום יפורשו באישור."
2. סעיף 22 לחוק הירושה, תשכ"ה – 1965 העוסק בצוואה בפני רשות (לרבת צוואה נוטריונית) בסעיף קטן (ג) קובע:
" (ג) נכתבה צוואה בלשון שהמצווה אינו שומע, תיקרא בפניו בתרגום ללשון שהוא שומע, והמתרגם יאשר זאת על פני הצוואה.
(ד) במקום קריאת הצוואה או תרגומה בפני המצווה יכולה לבוא קריאתה או קריאת תרגומה על ידי המצווה עצמו."
3. מכאן, שבסיטואציה העולה מהשאלה, בה המצווה אינה יכולה לקרוא את הצוואה, הנוטריון אינו יכול לתרגם בעצמו את המסמך מעברית לשפה המובנת למצווה, אין די בתרגום הצוואה בנוכחות המצווה על ידי עובדת המשרד, אלא על הנוטריון לקבל תצהיר מתרגם הכולל את אישור המתרגם בדבר השליטה והבקיאות בשתי השפות, ובנוסף על הנוטריון להשתכנע שהמתרגם אכן מסוגל לתרגם באופן נאות את המסמך למצווה. על המתרגם יהיה לאשר על גבי הצוואה כי הצוואה הוקראה למצווה בשפה המובנת לו.
4. לסיכום, הגם שהתקנות מאפשרות שימוש במתרגם, לשם התגברות על פערי שפה, אין הדבר רצוי, במיוחד כאשר מדובר בצוואות. יש להביא בחשבון שבעתיד עלולה הצוואה לעמוד למבחן תקפות בבימ"ש ויהיה על בימ"ש לוודא את רצון המצווה, את גמירות דעתו, ואת מידת הבנתו את המסמך כדרישות מהותיות. תרגום הצוואה על ידי מי שמסוגל לכך באופן מקצועי ומלא, ורישום על-פני הצוואה כי הצוואה תורגמה, יסייעו להוכיח לביהמ"ש שהצוואה מבטאת את רצון המצווה והיא אכן תורגמה ללשון שהמצווה שומע ומבין. תרגום לא נאות והעדר רישום עלולים להוות פגמים אשר יובילו לפסלות צוואה.
שאילתא מועדת הנוטריונים, נובמבר 2022ועדת הנוטריונים : צוואה שנערכה על ידי נוטריון שהלך לעולמו
האם על נוטריון אשר הועברה אליו צוואה למשמורת לאחר שהנוטריון שערך את הצוואה הלך לעולמו (להלן: "הנוטריון החדש"), נדרש להודיע לזוכים על הצוואה הקיימת במשרדו ולמסור העתק מאושר?
האם על הנוטריון החדש למסור העתק מאושר של הצוואה לרשם לענייני ירושה בהתאם לסעיף 75 לחוק הירושה, תשכ"ה- 1965?
נתונים:
מצווה ערכה צוואה בפני נוטריון שהלך לעולמו. הצוואה אושרה בזמנו על ידי הנוטריון המנוח והועברה למשמורת של בתו במשרדה, נוטריונית גם כן. במשרד מצויה הצוואה המקורית וכן העתק מהצוואה. אחד מהזוכים על פי הצוואה עדכן את הנוטריונית החשדה כי קיימת צוואה מאוחרת המבטלת צוואה דנן.
מענה:
1. התשתית הנורמטיבית הרלוונטית לשאלתך הנה תקנה 23(ד) לתקנות הנוטריונים, תשל"ז – 1977 (להלן: "התקנות") לפיה :" (ד) על אף האמור בתקנה 22, נודע לנוטריון על מות המצווה, ימסור הנוטריון את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה באופן מיידי כאמור בסעיף 75 לחוק הירושה; הנוטריון ישמור בידיו העתק צילומי של הצוואה, ויצרף אליו את אישור הרשם לענייני ירושה בדבר מסירת הצוואה, וירשום את דבר הוצאת הצוואה בפנקס המנוהל לפי תקנה 26(ג)."
2. ראשית, התקנות אינן מבחינות בין צוואה ראשונה לאחרונה.
3. שנית, אין חובת דיווח ,מסירה או המצאה של הצוואה ו/או עותק ממנה לזוכים על פי הצוואה אולם יחד עם זאת ניתן לעשות כן.
4. זאת ועוד, בהתאם לתקנה המוזכרת לעיל, על נוטריון למסור את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה, הרשם הוא שיחליט מה לעשות במידע (צוואה) שהתקבל לידיו.
5. בהערת אגב יוער, כי את המסמכים הישנים השמורים במשרדך יש להעביר לארכיון המרכזי באמצעות משרד המשפטים.
6. על כן, ובהתאם לכל האמור לעיל, עמדת ועדת הנוטריונים של לשכת עורכי הדין הינה כי אין חובת הודעה לזוכים וכי יש למסור את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה.
שאילתא מועדת הנוטריונים, נובמבר 2022חוק הירושה : צוואה בפני רשות
צוואה בפני רשות
22. (א) צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לעניני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי, כמשמעותו בסעיף 155, או בהגשת דברי הצוואה בכתב, על ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לעניני ירושה או חבר בית דין דתי כאמור.
(ב) דברי הצוואה כפי שנרשמו על ידי השופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי או כפי שהוגשו לידו, ייקראו בפני המצווה, הוא יצהיר שזו צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי יאשר בחתימתו על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
(ג) נכתבה הצוואה בלשון שהמצווה אינו שומע, תיקרא בפניו בתרגום ללשון שהוא שומע, והמתרגם יאשר זאת על פני הצוואה.
(ד) במקום קריאת הצוואה או תרגומה בפני המצווה יכולה לבוא קריאתה או קריאת תרגומה על ידי המצווה עצמו.
(ה) צוואה שנעשתה בפני רשות מותר להפקידה אצל רשם לעניני ירושה.
(ו) צוואה בפני רשות תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה ביום ובמקום הנקובים בה כיום העשיה ומקומה.
(ז) לענין סעיף זה דין נוטריון כדין שופט.
עשיית צוואה ע"י חסוי שלא הוכרז פסול-דין
26. צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה
חוק הירושה, סעיף 26האם נוטריון יכול להחתים חסוי על צוואה נוטריונית?
נוטריון מבקש לערוך צוואה של חסוי אשר אובחן ע"י רופא מומחה כ-"חולה נפש". בצו בית משפט שבו נקבע לו אפוטרופוס לא נאמר במפורש שהוא "פסול דין". משיחה עם הפסיכיאטר עולה, כי הבנתו מוגבלת, אולם הוא מתקשר ומסוגל להבנה בסיסית. הוא מתגורר בכפר מוגן ונתון תחת מסגרת של פיקוח והשגחה, אולם אינו נחשב מוסד סגור. החסוי הוא בגיר, יתום מהוריו. אפוטרופוסיו המטפלים בו הינם קרובי משפחתו היחידים. לדברי הפסיכיאטר הם מטפלים בו במסירות, עומדים עימו בקשר ישיר, הוא מכיר אותם ומביע רצון בשמירה על קשר איתם וכיו"ב. מאחר שהם אינם קרובי משפחה ישירים, הם אינם יורשיו על פי חוק הירושה, ועל כן נדרשת צוואה.
עו"ד יוסף קמפר, יו"ר ועדת הנוטריונים, ממליץ לנוטריון כדלקמן:
1. לפעול לפי הוראות החוק הנ"ל.
2. לתעד בתרשומת בכתב או בתיעוד אחר כלשהו (שמע, וידיאו וכיו"ב) את השתלשלות העניינים, ובעיקר, (א) את הקראת הצוואה בפני המצווה, (ב) את הבנתו של המצווה בדבר משמעות כל אחת מן ההוראות של הצוואה, (ג) את חופשיות הרצון של המצווה.
3. מבלי להידרש, האם המקרה שבנדון נופל בגדר תקנה 4 (ה) הנ"ל, מומלץ לנוטריון לדרוש כי תומצא לו התעודה הרפואית מאת רופא מומחה (פסיכיאטר) בנוסח הקבוע בתוספת הראשונה לתקנות הנוטריונים, ותירשם השעה שבה ניתנה ונחתמה התעודה ע"י הרופא, שתהיה זהה לשעה שתירשם בטופס האישור הנוטריוני לאישור הצוואה עצמו.
4. למרות האמור לעיל, אם יש לנוטריון ספק כלשהו בדבר חופשיות הרצון של המצווה, או בהבנתו של משמעות הצוואה, עליו לסרב לתת את האישור. לכך הוא קיבל סמכות ואחריות מלאות מאת המחוקק.
תקנות הנוטריונים : פנקס צוואות
תקנה 23 הנ"ל קובעת את דיני עבודת הנוטריון ביחס לצוואות. יודגש, כי חובה, בין היתר, לנהל רישום צוואות הן בפנקס נפרד לרישום צוואות, והן בכרטסת הכללית (או ספר) שחלה חובה לנהל לפי תקנה 24. הרישום יתבצע בשני הספרים.
החלטת ועדת ביקורת נוטריונים באתר משרד המשפטיםרשם לענייני ירושה : הפקדת צוואה מרחוק
שירות זה מאפשר לכל אדם שערך צוואה להפקיד את הצוואה מרחוק אצל הרשם לענייני ירושה ולאחר מכן לשלוח את הצוואה המקורית למשרדי רשם הירושה. הפקדת צוואה מבטיחה כי לאחר פטירת האדם צוואתו תיפתח ותימסר לזוכים על פי הצוואה. בנוסף מאפשר שירות זה לנוטריונים להפקיד מרחוק צוואה נוטריונית עבור מצווה.
הקליקו כאן לכניסה למערכת הפקדת צוואה מרחוקמהו שכר הטרחה עבור אישור תרגום צוואה ועבור צו קיום צוואה?
כאשר נגבה שכ"ט עבור אישור תרגום צוואה, ולאחר מכן ניתן צו קיום צוואה בבית המשפט אשר גם לגביו מתבקש אישור תרגום, האם על הנוטריון לתרגם ולגבות שכר עבור צו קיום הצוואה ועבור המילים שהתווספו בשל חתימת שופט בית המשפט למשפחה על כל אחד מעמודי הצוואה, או שיש לתרגם ולגבות שכ"ט עבור כל המסמך כולל הצוואה עצמה שמצורפת כנספח לצו?
יש לתרגם רק את צו קיום הצוואה (ובהתאם שכר הטרחה), ולהוסיף הערה המסבירה את המצב המשפטי. (ראה יונה דה לוי, דיני הנוטריון ותולדותיהם, עמ' 191).
סוגיה מאתר משרד המשפטיםנוטריונים ממליצים על נוטריונט
ממליץ בחום על נוטריונט. תוכנה מצוינת , חוסכת זמן ומאוד נוחה לשימוש. צוות מיומן ומקצועי שנותן מענה במהירות וביעילות על כל שאלה או בעיה.
לאתר המשרד...
עו"ד ונוטריון אילן קמינצקי,
ירושלים
ברצונינו להודות לנוטריונט על המערכת הידידותית, יעילה, חוסכת זמן ומהירה... מאז שמשרדנו החל לעבוד עם נוטריונט עבודתנו הפכה ליותר קלה ויעלה. ממליצים בחום על נוטריונט. יישר כוח וכל הכבוד.
עו"ד ונוטריון מוחמד דראוושה,
עפולה
אנחנו שמחים להמליץ על נוטריונט כי התוכנה קלה וידידותית לשימוש, חוסכת לנו זמן יקר ומרכזת מידע חשוב.
לאתר המשרד...
עו"ד ונוטריון מאיה וייס-טמיר,
רחובות
הנני ממליץ בחום על מינוי לאתר נוטריונט. השירות אדיב, מהיר ומסור. התוכנה קלה וידידותית ומפשטת את עבודת הנוטריון. התמורה שווה בהחלט.
עו"ד ונוטריון שלומי נעמן,
שלומי
... פתאום התגלה לי עולם ומלואו של נוחות . הכל נגיש, הכל פשוט... צוות התמיכה , בסובלנות, מסביר יום יום את אופן העבודה עם התוכנה ומעניק ליווי ומענה לכל שאלה. אני ממליץ בחום על נוטריונט. אני שמח על הצטרפותי ובטוח שגם אתם לא תצטערו.
עו"ד ונוטריון שחדה אבן ברי,
באר שבע
תוכנה מצוינת, נוחה וידידותית אשר מקלה ומייעלת מאוד את העבודה. צוות זריז, שירותי ומקצועי. מומלץ בחום.
לאתר המשרד...
עו"ד תומר ונוטריון ח. הנריק ריטרסקי,
בני ברק
נוטריונט היא לכל הפחות המצאה גאונית! חסכון זמן, יעילות, עדכון טפסים בהתאם לתקנות והכי חשוב - זמינות של השירות באופן אישי. תמיד אדיב, סופר מקצועי ונכון לסייע. תענוג. מאחל לנוטריונט הצלחה וצמיחה. תודה רבה!
עו"ד ונוטריון ודים מילמן,
בית דגן
ממשק פשוט, יעיל, נוח לשימוש. חישוב אוטומטי של שכר הטרחה. הוצאת אישורים תוך שתיים-שלוש דקות בלבד. שירות לקוחות מצוין, מענה מהיר לכל בעיה.
עו"ד ונוטריון איריס אסא בריינין,
גבעתיים
הדגמות
אישור נוטריון מודפס :
ההדגמה שתהפוך אתכם למקצוענים בנוטריונט
אישור נוטריון דיגיטלי :
ההדגמה היחידה שנוטריונים צריכים לראות
מרכז מידע לנוטריון
אימות זהות החותם/ המצהיר
אימות זהות של הלקוחות הוא הצעד הראשון עבור אישור נוטריון תקין.
חובה להקפיד על תעודה מזהה עדכנית ותקפה, בשימת לב להנחיות המיוחדות בתקנות.
אגרת נוטריון
אגרת נוטריון היא תשלום שנתי מחייב עבור כל נוטריון בישראל.
סכומי האגרות קבועות בתקנות הנוטריונים ויעודכנו אחת לשנה ב- 1 לינואר כל שנה.
אישור העתק של מסמך
אישור העתק של מסמך ינתן רק כאשר הנוטריון דובר את שפת המסמך. במקרה שהשפה אינה ידועה לנוטריון, נדרשת הצהרת מתרגם.